Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς χωμένοι στις εξισώσεις μας· επειδή λοιπόν δεν προλαβαίνω, αν και πολύ θα ήθελα, να σχολιάσω τρία πολύ σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, ζητήματα της επικαιρότητας, παραθέτω συνδέσμους:
- Το σημαντικότερο, από κάθε άποψη, είναι η κατάσταση στον αραβικό κόσμο. Ένας-ένας οι λαοί εξεγείρονται ενάντια στους δικτάτορές τους, αυτούς που τα αμερικάνικα ΜΜΕ εξακολουθούν να ονομάζουν «προέδρους». Η περίπτωση της Αιγύπτου, που μάλλον είναι ιστορικά η ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, είναι νομίζω η πιο κρίσιμη. Την παρακολουθούμε στην Al Jazeera.
- Οι διαρροές απορρήτων εγγράφων σχετικών με το παλαιστινιακό ζήτημα αποκαλύπτουν μία παλαιστινιακή ηγεσία τελείως αδύναμη, χωρίς διαπραγματευτικά χαρτιά, που συνεργάστηκε με Ισραηλινούς και Αμερικάνους ενάντια στον εσωτερικό της εχθρό· αποκαλύπτουν, επίσης, πόσο ανεδαφικές είναι οι προσδοκίες των (φιλο-)Παλαιστινίων, αφού οι Ισραηλινοί απέρριψαν ακόμα και αυτές τις πρωτοφανείς υποχωρήσεις στα θέματα της Ιερουσαλήμ και των προσφύγων.
- Στα δικά μας, τα γεγονότα της Νομικής και ο ρατσιστικός παροξυσμός που ακολούθησε καθιστούν το θέμα κομβικό ως ιδεολογική διαμάχη πάνω στο πολύ δύσκολο ζήτημα των μεταναστών. Δυστυχώς, τμήματα της νοήμονος αριστεράς (όχι όλα όμως) πάτησαν την μπανανόφλουδα και τείνουν να κλείσουν και τις διόδους επικοινωνίας που είχαν με αυτά τα ανεξέλεγκτα, απρόβλεπτα, μη κατατάξιμα, κινηματικού χαρακτήρα φαινόμενα που έχουν τη δύναμη να καθορίζουν το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Διαβάστε το πολύ καλό κείμενο του LLS για το θέμα.
Πολυβώτη φίλε ουδέν θερμότερον των εξισώσεων. Τα άλλα έχουν κάτι από θέατρο και πόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί αυτού δεν χωρά αμφιβολία. Η αριστερά κάνει καλά που αναδεικνύει το θέμα. Το πρώτο είναι τα δικαιώματα των ανθρώπων. Ο τρόπος όμως που βρήκαν οι συμπαραστάτες είχε σκοπό να αναδείξει τη σύγκρουση και όχι το θέμα. Εκεί είναι όλη δική μου αντίθεση. Πριν μιλήσουν καν οι μετανάστες, είχε βγει ο Τσίπρας και ακιζότανε κομπορημονούσε, αδημονούσε να συγκρουστεί με τον Καρατζαφέρη να αναδειχθεί η αριστεροσύνη του. Όταν κατάλαβε ότι το πράγμα χόντρυνε και τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας αντέδρασαν, το γύρισε και έψαχνε δήθεν λύση, συμβουλεύοντας τους μαγκρεμπίτες και άλλα τέτοια γελοία. Το ξεκίνησε για μπουρλότο και το γύρισε στο χριστιανικό. Σύμφωνα με τη λογική του είναι κότα λυράτη. Ας οδηγούσε στη σύγκρουση και ας έπαιρνε την ευθύνη, ας τόκανε 2008. Αλλά το ξανασκέφτηκε και μαζεύτηκε.
Θα μου πεις και σένα τι σε νοιάζει; Αλλού είναι το θέμα. Έλα ντε. Αρρώστια.
Λεό, ο καθένας μας δικαιούται να έχει τα κολλήματά του και δεν υποχρεούται να ρίχνει το βάρος εκεί που με κάποια «αντικειμενικά» κριτήρια αρμόζει. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για θεσμικούς φορείς όπως κόμματα και ΠΟΣΔΕΠ. Έχεις δίκιο στην κριτική σου για τον Τσίπρα, όπως έγραψα και παλαιότερα έχει χάσει την μπάλα και δρα με επικοινωνιακά κριτήρια. Η γενικευτική όμως δίκη των προθέσεων όσων συμπαραστάθηκαν στους μετανάστες είναι άτοπη και άστοχη - όπως όλοι μας, έτσι και αυτοί έχουν τα κολλήματά τους, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επισκιάζουν το αγνό των προθέσεών τους (μιλάω για την πλειοψηφία).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βασικό μου πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση των μεταναστών είναι ότι ασκήθηκε αριστερή κριτική από την οπτική της υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεδομένου ότι οι μετανάστες έκαναν, όπως έγραψα στο LLS, ορθή χρήση του ασύλου και χωρίς να παρακωλύουν τις πανεπιστημιακές λειτουργίες, σε αντίθεση με τους Έλληνες φοιτητές που κάθε τρεις και λίγο κλείνουν τα πανεπιστήμια, αυτή η αφ' υψηλού κριτική εμένα μου φέρνει μία αίσθηση ρατσισμού και μου προκαλεί ανατριχίλα.
Γιάννη
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι το άσυλο δεν έπαιξε επί της ουσίας. Είναι διαφορετικό το θέμα του Ικέτη που θέτει και ο LLS και διαφορετικό το τι συνέβη.
Μια ομάδα του Σύριζα ( οχι ο ΣΥΝ) στήνει το όλο σκηνικό αξιοποιώντας ένα πραγματικό θέμα, τα εργασιακά δικαιώματα των μεταναστών. Στόχος η σύγκρουση. Επιζητούν ένα νεο 2008 και γιαυτό χρησιμοποιούν κυρίως Μαγκρεμπίνους που βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω και των γεγονότων στην Τυνησία. Έχουν ανάγκη ένα κοινοβουλευτικό κόμμα και ποντάρουν στον εκβιασμό του ΣΥΝ. Ελπίζουν να μαζευτούν απέξω φοιτητές ή και χρυσαυγίτες ν'αρχίσει το ματς. Πλακώνουν και οι ηγέτες απέξω να δουν αν το κλίμα τους παίρνει να προχωρήσουν. Σημείο κλειδί να μπει μέσα η αστυνομία να γίνει πόλεμος. ¨Ομως. Ο κόσμος δεν τσιμπάει, ο ΣΥΝ έχει εσωτερικά προβλήματα και ο Τσίπρας καταλαβαίνει ότι δεν τον παίρνει τόσο τυχωδιοκτισμός. Τότε μαζεύονται και οι άλλοι και το γυρνάνε στο καλαματιανό, δεν ήταν σωστό και άλλα τέτοια. Αυτή είναι η ουσία. Δεν συμπαρατάχτηκε κανείς με τους μετανάστες. Αποπειράθηκαν απλά να τους χρησιμοποιήσουν για να γίνει ένα νεο μπουρλότο, αλλά δεν τους βγήκε. Μια συνεπής "κινηματική" λογική.
Kαλό βράδυ, καλή μέρα;
Φίλε Λεό,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι μακριά και ίσως δεν έχω καλή εικόνα. Το θέμα του ασύλου έπαιξε όμως, ακόμα και στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Επίσης θα έχεις διαβάσει στο διαδίκτυο ορισμένα άρθρα που διαμαρτύρονται για την προσέγγιση «πήραν τους μετανάστες και τους έβαλαν εκεί», και τείνω να συμφωνήσω, οι μετανάστες δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως άβουλα πλάσματα που άγονται και φέρονται. Αλλά να σου πω κάτι; Στην τελική, και για τους λόγους που λες να το κάνανε, η υποστήριξή μας στη δυνατότητα των μεταναστών να χρησιμοποιούν το άσυλο και να αναδεικνύουν τα προβλήματά τους (δε λέμε να εγκατασταθούν εκεί για πάντα) πρέπει να είναι αταλάντευτη. Αυτή είναι η άποψή μου, αν και όπως είπα ίσως έχω εσφαλμένη εικόνα.