Η έννοια της ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν πάντοτε άρπα-κόλλα, ρουμς του λετ, αυθαίρετα κλπ. Με βασικό χαρακτηριστικό την διαρκή αψήφιση των νόμων, σε αγαστή συνεργασία του διεφθαρμένου δημόσιου τομέα με μικρά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά πάντα σε βάρος του περιβάλλοντος και του συλλογικού μας μέλλοντος.
Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις πολιτικές συζητήσεις, διότι αγνοώντας το βαδίζουμε το δρόμο προς την κόλαση εφοδιασμένοι με τις καλύτερες προθέσεις.
Αφορμή για αυτά τα σχόλια είναι μία συζήτηση που έγινε στο buzz σε σχέση με την προοπτική δημιουργίας ενός γεωθερμικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο ηφαίστειο της Νισύρου, ενός από τους ομορφότερους και πιο παρθένους τόπους της Ελλάδας. Δεν καταδικάζω καμία άποψη, είτε υπέρ είτε κατά, διότι στο κάτω-κάτω η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι κατ' αρχήν θετική, και οι περιβαλλοντικές/κοινωνικές συνέπειες του λιγνίτη τεράστιες. Καταδικάζω όμως την υποκρισία όσων συζητούν για έναν τέτοιο τόπο-διαμάντι χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες του ελληνικού κράτους, με πρώτους πρώτους τους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους που δε θα είναι πουθενά την επόμενη μέρα για να λογοδοτήσουν. Υπάρχει και το προηγούμενο της Μήλου που είναι πολύ αρνητικό. Παραθέτω εδώ ένα παλαιότερο άρθρο τριών Νισύριων επιστημόνων που εξηγεί κάποιες από τις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου εργοστασίου.
Σημείωση: Δεν έχω καμία σχέση με τον συλλογικό «Πολυβώτη» που άνοιξε πριν δύο μήνες ένα ιστολόγιο για να παλέψει ενάντια στο γεωθερμικό εργοστάσιο. Αλλά τους συγχωρώ για την κλοπή του ψευδωνύμου και τους εύχομαι επιτυχία!
Των Νίκου Νικολόπουλου, Ανδρέα Σφακιανάκη και Νίκου Φραντζή.
Ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση του άρθρου και για την υποστήριξη στον αγώνα μας. Το ψευδώνυμο το δανειστήκαμε προσωρινά από τον φίλο μας τον Πολυβώτη, που βρίσκεται πλακωμένος κάτω από το βράχο της Νισύρου και ευτυχώς ακόμα κοιμάται. Θα το χρησιμοποιήσουμε όσο χρειαστεί, για να εμποδίσουμε την ΔΕΗ να έρθει και να τον ξυπνήσει με τα γεωτρύπανα της! Καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλιππος
Φίλιππα, το ψευδώνυμο ανήκει στο νησί, κανένα πρόβλημα! Καλή τύχη στον αγώνα σας! Και μόνο αν αναγκαστεί η ΔΕΗ να κάνει την επένδυση που απαιτείται για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, εγώ θα το θεωρήσω θετικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα στην περίπτωση της Νισύρου και δεν το λέμε έτσι αβίαστα. Διαφορετικά ο αγώνας μας θα ήταν προς την στενή επίβλεψη της ΔΕΗ, να είσαι σίγουρος. Αύριο θα ανεβάσουμε ενα σχετικό άρθρο που είμαι σίγουρος οτι θα προκαλέσει αίσθηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κύρια πλεονεκτήματα της αβαθούς γεωθερμίας είναι:
ΑπάντησηΔιαγραφή+ Αξιόπιστη τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον χωρίς εκπομπές αέριων ρύπων
+ Άντληση δωρεάν ενέργειας από το υπέδαφος για θέρμανση και ψύξη κτιρίων, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.